De ultimatieve smart home-gids

Alles over het onderwerp Smart Home

De ultimatieve smart home-gids

WAT IS EIGENLIJK SMART HOME

Ons dagelijks leven wordt steeds intelligenter. Smart home is dus al lang niet meer alleen een modewoord: Het is een megatrend geworden op het gebied van bouwen en wonen. Bijna twee derde van de Duitsers is ervan overtuigd dat slimme technologieën in hun huis in de toekomst net zo vanzelfsprekend zullen zijn als smartphones. Maar wat is smart home eigenlijk? Er is geen eenduidige definitie, want slim wonen betekent voor iedereen iets anders: voor sommigen is het de automatisering van het hele huis in combinatie met de besturing via app of spraakopdrachten. Voor anderen begint slim wonen met de automatische functies van afzonderlijke componenten zoals verlichting of verwarming

De term smart home wordt vaak geassocieerd met comfort, veiligheid en energiebesparing door de automatisering van diverse functies en processen in huis en flat, alsook de besturing van elektrische apparaten. En het is juist hier waar een van de grootste voordelen te zien is: de smart home past zich aan de individuele wensen en gewoonten van de bewoners aan. Het maakt hun dagelijks leven aanmerkelijk gemakkelijker. Ontdek hoe eenvoudig het is om slimme functies in het dagelijks leven te integreren en wat de grootste mythes rond slim wonen zijn in onze ultimatieve smart home-gids!

 

WAT ZIJN DE VERSCHILLEN MET EEN "NIET SLIMME" WONING?

Wie in een "niet-slimme" woning woont, kan voor vragen komen te staan als: "Waarom zou ik mijn huis automatiseren?" of: "Hoe is automatisering zichtbaar?" Uit slechts enkele voorbeelden blijkt dat kleine veranderingen in het dagelijks leven een groot verschil maken. In de slimme woning gaan de rolluiken 's morgens automatisch omhoog. Afhankelijk van uw wensen kan dit worden ingesteld op het moment van de ochtendschemering, op vaste tijden of handmatig met een klik in de app. U wilt dat de rolluiken in het weekend twee uur later omhoog gaan dan door de week? Geen probleem! In een niet-geautomatiseerde woning daarentegen gebeurt er niets totdat de rolluiken handmatig met de band omhoog worden getrokken. Vooral in krappe ruimtes en in een woning met veel kamers kan dit behoorlijk lastig zijn. Comfort? Dat niet alleen! Wie in een slimme woning woont, kan ook van overal ter wereld via een smartphone de temperatuur in zijn eigen huis controleren en ook regelen. Via slimme scenario's - d.w.z. vooraf ingestelde situaties - kan bijvoorbeeld worden vastgelegd dat precies om 18:00 uur 's avonds de woonkamer aangenaam op temperatuur is. Als er nog een raam openstaat en de verwarming hoger is gezet, stuurt de smart home-app een melding zodat er geen energie wordt verspild.

 

In een niet-geautomatiseerde woning denken bewoners er zelden aan om de verwarming lager te zetten wanneer ze het huis uit gaan. Op lange termijn hebben de energie-efficiëntie en de portemonnee daaronder te lijden. In het derde voorbeeld worden het comfort- en veiligheidsaspecten duidelijk: het hele gezin is op stap en plotseling barst er een onweersbui los - maar het knikarmscherm op het terras thuis is nog uitgeschoven. Wie een smart home-systeem heeft, kan met slechts één klik in de app het knikarmscherm inschuiven en zo schade voorkomen. In de niet-geautomatiseerde woning moet het gezinsuitstapje misschien worden onderbroken om snel naar huis te rijden en ervoor te zorgen dat de hoogwaardige zicht- en zonwering niet wordt beschadigd door weer en wind. De lijst van concrete toepassingsvoorbeelden die extra comfort en een extra stukje veiligheid bieden, kan ongetwijfeld nog eindeloos worden aangevuld. Uit alle voorbeelden blijkt: slimme technologie kan het dagelijks leven comfortabeler maken en past zich zowel aan uw wensen als aan externe factoren zoals de weersomstandigheden aan. Een uitgebreid smart home-systeem zoals de HomePilot van RADEMACHER laat daarbij vrijwel niets te wensen over: meer dan 100 apparaten en functies kunnen worden geïntegreerd en bieden maximaal comfort en flexibiliteit. Van installatie en configuratie tot besturing, alles kan via de HomePilot®-app worden gestuurd.

WAT ZIJN DE VOORDELEN VAN EEN SMART HOME?

Een slimme woning kan u veel taken in het dagelijks leven uit handen nemen en het leven een stuk gemakkelijker en veiliger maken. De voordelen van een in een netwerk verbonden woning zijn even gevarieerd als de functies in een smart home:

Een behaaglijke sfeer en meer vrijheid in het dagelijks leven: u bent van huis weggegaan en u weet niet zeker of u de verwarming hebt uitgeschakeld of dat het raam in de woonkamer nog openstaat? U hoeft alleen maar even te kijken in de app om u ervan te vergewissen en te kunnen reageren. Als er bijvoorbeeld toch een raam openstaat, kunt u de rolluiken op afstand neerlaten ter bescherming tegen inbrekers. Wilt u na een dag hard werken lekker met de voeten omhoog gaan, opgaan in uw favoriete serie en u even nergens zorgen over maken? Door een passend scenario te activeren, verandert uw woonkamer in een handomdraai in een bioscoop. De verlichting worden gedimd, de rolluiken neergelaten en de verwarming staat al op een aangename temperatuur. Hebt u uw smartphone niet bij de hand? Geen probleem - via spraakassistenten kunt u ook alles gemakkelijk met uw stem besturen. Smart home en comfort - dat past!

 
Meer energie-efficiëntie: wanneer u 's morgens haast heeft, vergeet u al snel elektrische apparaten en lampen uit te schakelen. Met behulp van een slimme app kan dit vanaf kantoor alsnog worden gedaan - en zo ook elektriciteit en geld worden bespaard. Natuurlijk wordt er alleen verwarmd als de bewoners thuis zijn. De woning wordt op gezette tijden op een aangename temperatuur gehouden - zo is de badkamer 's morgens aangenaam warm en de woonkamer na het werk al op een aangename temperatuur. En als u eerder thuiskomt? Geen probleem, want de verwarming kan gewoon hoger gezet worden terwijl u onderweg bent.
 
Verhoogde veiligheid: slimme technologie kan uw woning niet alleen comfortabeler maar ook veiliger maken. Bijvoorbeeld met radiografische rookmelders: als een rookmelder alarm slaat, kunnen alle lichten worden ingeschakeld en de rolluiken omhoog worden geschoven. Als er niemand thuis is en er breekt brand uit, ontvangt u een pushmelding op uw smartphone. Op die manier kan snel hulp worden ingeroepen en de schade tot een minimum worden beperkt. Raam-/deurcontacten laten u weten wanneer een raam wordt geopend en informeren u ook via de smartphone. In dat geval kunnen alle lichten in huis worden ingeschakeld om inbrekers af te schrikken. Als u wilt nagaan of uw woning een lucratief doelwit voor inbrekers is, kunt u onze gratis checklist voor inbraakbeveiliging gebruiken. Donkere keldertrappen of buitenruimtes kunnen al snel een struikelgevaar vormen. Slimme bewegingsmelders zorgen hier voor een verlicht pad en dus voor meer veiligheid.
SMART HOME - SO GELINGT DER EINSTIEG

SMART HOME - VOOR EEN GESLAAGDE START

Wie overweegt zijn woning te automatiseren, wordt meestal geconfronteerd met de vraag wat de ideale instap in de wereld van smart home is. Wat is de beste manier om te beginnen? Een goede eerste stap is u vertrouwd maken met het onderwerp smart home en de mogelijkheden. Onze smart home-gids kan u hierbij helpen. Als u hierna nog steeds vragen mocht hebben, kunt u het beste kiezen voor een persoonlijk gesprek met een smart home-expert. In de tweede stap moet u duidelijkheid krijgen over de omvang van de slimme functies. Wilt u beginnen met afzonderlijke toepassingen of direct de hele woning uitrusten met slimme technologie, bijvoorbeeld tijdens de bouw van het huis? Als u eenmaal voor een systeem hebt gekozen, is de volgende stap de installatie.

Voor sommige functies, zoals motoren en actoren, moet beslist een specialist worden geraadpleegd! Eenvoudige stopcontactschakelaars of rookmelders kunnen ook zonder problemen door een leek worden geïnstalleerd. Zodra alle apparaten op de gewenste plek zijn geïnstalleerd, is het tijd om uw persoonlijke smart home in te richten. Dit is heel eenvoudig en intuïtief dankzij de HomePilot® smart home-app. En dan? Achteroverleunen en genieten! Wij hebben alle stappen nog eens op een rijtje gezet in deze inspiratie.

DE GROOTSTE MYTHES ROND HET THEMA SMART HOME

Zoals bij elke technologische innovatie zijn er ook op het gebied van smart home sceptici. Het nut en de voordelen worden in twijfel getrokken. "Smart home? Dat is veel te duur technisch spul en alleen voor computernerds!" Deze en soortgelijke vooroordelen over huisautomatisering zijn hardnekkig. Maar wat is er nu echt waar van deze mythes over smart home?

  • "Smart home is gewoon een nutteloos spelverdrijf": Eerder werden al tal van voorbeelden beschreven die aantonen hoe nuttig huisautomatisering in het dagelijks leven kan zijn. Met een smart home-systeem kunnen de verwarmingskosten verlaagd, het comfort verhoogd en de veiligheid verbeterd worden. Zeker, er zijn aspecten in een smart home-systeem die een kwestie van smaak zijn, zoals het gebruik van gekleurde verlichting. Maar zelfs hier geldt: wat voor de één meer een speels tijdverdrijf lijkt, is voor de ander juist dat extra stukje comfort en ontspanning dat ze zich wensen!

  • "Smart home is alleen iets voor het eigen huis of koopflat": Dit is een bijzonder hardnekkige misvatting. Of u de rolluikkast in uw huurflat wel moet openbreken om een slimme motor te installeren, is zeker de vraag. Maar dat betekent niet dat u uw rolluiken niet kunt automatiseren als u gehuurd of in een oud huis woont. Rolluiken kunnen gemakkelijk worden geautomatiseerd met elektrische bandoprollers. In slechts vier stappen en tien minuten kan de klassieke bandoproller worden vervangen door een slimme bandoproller. Alles over rolluiken en de mogelijkheden van automatisering vindt u in onze uitgebreide rolluikengids. Veel onderdelen kunnen in een mum van tijd worden geïnstalleerd: de bestaande thermostaten kunnen bijvoorbeeld eenvoudig door slimme thermostaten worden vervangen en vloerlampen en elektrische apparaten kunnen worden geautomatiseerd met tussenstekkers. Dit werkt ook in huurflats! En als u verhuist, verhuizen deze slimme alledaagse helden gewoon met u mee.
  • "Smart home-systemen zijn alleen iets voor techneuten": niemand hoeft bang te zijn voor een ingewikkelde bediening! Systemen zoals de HomePilot® smart home van RADEMACHER worden in een paar stappen via plug and play eenvoudig geïnstalleerd en kunnen intuïtief worden bediend. De bediening is kinderspel via de slimme app of spraakbesturing. En wat als u dat echt niet wilt? Het is ook mogelijk om de slimme functies te besturen via centrale muurschakelaars of op het apparaat zelf.

  • "Huisautomatisering is veel te duur": In een huis van gemiddelde grootte met 150 vierkante meter woonruimte kunnen de rolluiken, de verwarming en de verlichting in alle kamers al voor een bedrag van ongeveer 3000 euro worden geautomatiseerd. Dit lijkt in eerste instantie misschien duur, maar de technologie is iedere cent waard. Bovendien wordt in de loop der jaren veel geld bespaard door een betere energie-efficiëntie. En het mooie van de smart home is dat deze ook geleidelijk kan worden uitgebreid. Dus als u in het begin alleen afzonderlijke lampen of rolluiken wilt automatiseren, kunt u toe met een bedrag van minder dan 1000 euro. Als u wilt uitbreiden, is dit op ieder moment mogelijk.

 

  • "Smart home is alleen iets voor huismussen": Huisautomatisering biedt ook voordelen wanneer de bewoners niet thuis zijn. Wie kent het niet: je bent amper op weg naar het werk en je vraagt af of je wel alle ramen hebt gesloten. Met een intelligente besturing van de woning kunt u er altijd en overal ter wereld via een app zeker van zijn en met een paar muisklikken controleren of alles thuis in orde is. Via pushmeldingen kunt u bijvoorbeeld op de hoogte worden gebracht van rook, beweging of open ramen. Een aanwezigheidssimulatie doet het huis bewoond lijken, zelfs wanneer u niet thuis bent, en schrikt potentiële inbrekers af.

WELKE COMPONENTEN KAN IK IN DE MART HOME INTEGREREN?

In een smart home kunnen alle denkbare functies worden geautomatiseerd. Sommige smart home-producten kunnen ook worden gebruikt voor meerdere gebieden, zoals de besturing van elektrische apparaten en verlichting. Een klassieke instap in de wereld van smart home is vaak de automatisering van zicht- en zonwering. Rolluiken, knikarmschermen, buitenjaloezieën - een automatische besturing is voor velen het belangrijkste onderdeel.

Zodra men de smaak te pakken heeft, kunnen de gebieden verlichting, verwarming en energie-efficiëntie, garagedeurbesturing, beveiliging, sensoren (zoals een slim weerstation) en ook verschillende besturingsmodules (zoals muurschakelaars of handzenders) geleidelijk worden toegevoegd. Het wordt bijzonder slim wanneer de apparaten samen in scenario’s worden aangestuurd via een centrale eenheid - zoals de HomePilot®. De mogelijkheden? Laat uw fantasie en wensen de vrije loop! Met een goedemorgen-scenario waarmee de rolluiken worden geopend, het licht in de winter wordt ingeschakeld en de badkamer al voorverwarmd is, zorgt u voor een perfect begin van de dag. Op warme zomerdagen houdt een scenario de kamers aangenaam koel door vanaf een buitentemperatuur van 25 graden alle rolluiken neer te laten. Smart home-producten zijn beschikbaar voor talrijke onderdelen van de woning en voor bijna alle toepassingen in het dagelijkse leven.

SMART HOME-VERLICHTING CREËERT EEN BEHAAGLIJKE SFEER

Met de juiste verlichting is het creëren van een aangename sfeer kinderspel. Een avondje tv of spelletjes of het juiste licht om uw favoriete boek te "verslinden" - de vereisten zijn zeer verschillend. Het slimme netwerk van de verlichting opent geheel nieuwe mogelijkheden om lampen zowel individueel als in combinatie met andere lampen of apparaten te besturen. De eenvoudigste oplossing zijn tussenstekkers waarmee het licht gemakkelijk kan worden bediend via een app of spraakopdrachten. Als het licht iets gedimd moet worden, zijn er slimme dimmers verkrijgbaar die ook flexibel in de besturing zijn. Maar niet alleen gezellige winteravonden zijn geschikt voor een smart home-verlichting.

In de zomer kunnen de led-lampionnen in de tuin of op het balkon eenvoudig in de automatisering worden geïntegreerd - de beste voorwaarden voor een sfeervolle zomeravond. Het wordt bijzonder slim wanneer twee systemen hun sterke punten combineren - zoals de HomePilot® en het verlichtingssysteem Philips HUE. Het verlichtingssysteem maakt het mogelijk om de woning via de app onder te dompelen in een grote verscheidenheid aan kleuren en te integreren in slimme automatische functies, bijvoorbeeld in combinatie met zicht- en zonwering. Als u bijvoorbeeld de Philips HUE-lampen aan onze DuoFern raam-/deurcontacten in een scenario hebt gekoppeld, kunt u via een rood licht worden geïnformeerd dat er nog ramen in huis open staan. Ook hier geldt natuurlijk weer: de HomePilot® smart home werkt op radiografische basis, dus het is niet nodig om kabels te leggen of muren open te breken voor de installatie.

SLIMME VERWARMING - ENERGIE BESPAREN WAS NOG NOOIT ZO EENVOUDIG

Met een slim verwarmingssysteem is het huis altijd op een aangename temperatuur, wat voor een gezellige sfeer zorgt. Tegelijkertijd kunnen slimme helpers de energie-efficiëntie aanzienlijk verbeteren. Omdat zo de verwarming alleen wordt gebruikt als het echt nodig is. Met behulp van slimme scenario’s en automatische functies kunnen bijvoorbeeld vaste tijden voor de gewenste temperatuur worden ingesteld. Na een lange winterwandeling is de woonkamer al voorverwarmd op een behaaglijke 22 graden. In het algemeen kan de persoonlijke comforttemperatuur voor elke kamer afzonderlijk worden ingesteld. Zowel verwarmingsstelaandrijvingen als slimme kamerthermostaten helpen hierbij. In combinatie met een raam-/deurcontact kan de energie-efficiëntie nog verder worden geoptimaliseerd. Als er een raam openstaat, wordt de verwarming automatisch uitgeschakeld. Als u het raam sluit, wordt de verwarming weer op de gewenste temperatuur gezet. In combinatie met geautomatiseerde rolluiken en een weersensor kunnen nog meer scenario's worden uitgevoerd. Wanneer de buitentemperatuur onder een vooraf ingestelde waarde zakt, gaan de rolluiken automatisch omlaag om een isolerend luchtkussen te creëren. Voor nieuwkomers die bijzondere waarde hechten aan een slimme verwarming en energie-efficiëntie, is ons actiepakket verwarming geschikt. Wilt u nog meer inspiratie opdoen? Kijk dan eens in ons blogartikel "Vijf tips voor slimme verwarming".

MET DE SMART HOME MEER VEILIGHEID IN UW WONING

Veiligheid is ook een groot en belangrijk gebied in de smart home. Velen van u denken nu uitsluitend aan alarmsystemen. Maar smart home-beveiliging is veel meer dan dat. Veiligheid betekent zich goed voelen. Veiligheid betekent ook comfort. Slimme smart home-producten zorgen voor een aangenaam en rustig gevoel in iedere dagelijkse situatie. Aan de hand van enkele alledaagse voorbeelden wordt duidelijk dat het gebied van de veiligheid ook te maken kan hebben met verlichting of zicht- en zonwering. Wie kent het niet? De wekelijkse boodschappen zijn iets royaler uitgevallen dan gepland, de draagtassen zitten boordevol en staan nu te wachten om van de auto naar de bijkeuken of in de keuken te worden gebracht. Wat licht zou helpen, maar u hebt de handen vol. Bewegingsdetectoren brengen automatisch licht in de duisternis, precies wanneer u het nodig hebt. Een slimme verlichting zorgt ook voor meer veiligheid buiten, op de oprit of op paden naar en rond het huis.

Tegelijkertijd worden ongenode gasten afgeschrikt door het licht. Bij een veilig dagelijks leven horen ook rookmelders die in Duitsland nu overal verplicht zijn - en dat is een goede zaak. Een brand kan dramatische gevolgen hebben, vooral 's nachts. Maar slimme rookmelders doen meer dan "alleen" brand melden: ze schuiven bijvoorbeeld ook automatisch de rolluiken omhoog en maken zo de vluchtweg vrij. Als u onderweg bent en er is brand, kan een pushbericht op uw mobiele telefoon misschien het ergste voorkomen.

VIA APP OF STEM -  
OP WELKE MANIER KAN IK MIJN APPARATEN BESTUREN

Een smart home-besturing moet net zo flexibel zijn als de wensen van de smart home-bewoners. Om hieraan tegemoet te komen, moet de besturing van de apparaten zich altijd aanpassen aan de situatie.

Ter plaatse: Als u vlak voor de lichtschakelaar staat, wilt u natuurlijk niet dat u uw smartphone moeten pakken om het licht aan te doen. Daarom moet het ook mogelijk zijn de apparaten ter plaatse te bedienen. Onze productportefeuille omvat dan ook vele oplossingen die altijd ook een directe handmatige besturing van de verlichting, rolluiken enz. mogelijk maken. Muurschakelaars of handzenders zijn vaak de beste manier om slimme functies te besturen, zelfs voor oudere mensen.

Centrale besturing via muurschakelaars: Deze oplossing is min of meer de premium versie van lokale besturing. Met een muurschakelaar, bijv. in de gang of woonkamer, kunnen apparaten in groepen worden bestuurd. Zo kunnen bijvoorbeeld alle rolluiken in huis met één tik worden neergelaten. In de HomePilot® smart home kan in verbinding met de centrale besturingseenheid ook een scenario aan de pulsschakelaar worden toegewezen. Dan kan bijvoorbeeld met één tik het scenario "Cinema evening" worden uitgevoerd - de verlichting wordt gedimd, de rolluiken gaan naar de gewenste stand en de verwarming wordt op de gewenste temperatuur ingesteld. Dus als u met de bak popcorn van de keuken naar de woonkamer loopt, is een snelle klik voldoende en kan het gezellige avondje beginnen.

Smart-Home-App: de besturing via smartphone is ongetwijfeld wat de meeste gebruikers met een slimme besturing van de huisautomatisering associëren. Met een slimme app kunt u uw eigen woning van overal ter wereld in de gaten houden en desgewenst ook besturen. Met een uitgebreide app zoals bijv. de HomePilot® smart home-app kan alles, van installatie en configuratie tot besturing, direct in de app worden gedaan. Dit bespaart tijd en zorgt voor een flexibele en gemakkelijke inbedrijfstelling.

Spraakbesturing: Smart home met Alexa en Google Home zijn de meest gangbare systemen op dit gebied. De smart home wordt alleen met de stem bediend, zonder een vinger uit te hoeven steken - zowel afzonderlijke apparaten als scenario's kunnen op deze manier worden aangestuurd en opgeroepen. Het licht dimmen als u al comfortabel op de bank zit? Met een kort commando aan de stemassistent gaat dit snel en gemakkelijk. U hoeft niet te zoeken naar uw smartphone en u hoeft daarvoor ook niet op te staan. Smart home in combinatie met Alexa of de Google Assistent brengt dat extra stukje comfort binnen uw vier muren.

SMART HOME VOOR ELKE WOONSITUATIE

Wij laten u de voordelen zien van een smart home-systeem voor elke woonsituatie. Als u de producten in alledaagse situaties wilt zien en geïnspireerd wilt worden, moet u zeker ook ons Instagram-kanaal bezoeken.

Bauherr

Opdrachtgever

De opdrachtgever heeft alle mogelijkheden om zijn dagelijks leven te automatiseren en comfortabel vorm te geven. Het is nu het beste moment om de koers voor de toekomst uit te zetten en de voorwaarden te scheppen voor een slimme woning. Elke lichtschakelaar, elk rolluik en ook de verwarming kan in elke kamer naar wens worden geautomatiseerd. Naast het comfort geeft dit ook extra veiligheid. Bovendien wordt de energie-efficiëntie verhoogd en bespaart u geld op de langere termijn.

Slim wonen is dankzij HomePilot® smart home heel eenvoudig: meer dan 100 apparaten zoals rolluikmotoren, lichtbesturing, knikarmschermaandrijving, garagedeuraandrijving, rookmelders, thermostaten of camera’s kunnen met elkaar worden verbonden. En wie eerst langzaam en met slechts een paar apparaten de wereld van smart home wil binnenstappen - geen enkel probleem want de smart home kan geleidelijk worden uitgebreid en past zich aan uw individuele ideeën aan.

Modernisierer

Renoveerder

Smart home achteraf uitrusten? Geen probleem! Ook in een oudere woning kan de smart home-technologie zonder problemen worden geïntegreerd en helpen meer comfort te creëren. Met het HomePilot® systeem is het heel eenvoudig want dankzij de radiografische techniek hoeven er geen muren te worden opengebroken. Handmatige bandoprollers kunnen bijvoorbeeld in slechts enkele minuten door elektrische bandoprollers worden vervangen en de rolluiken automatiseren.

Bestaande elektrische rolluiken kunnen heel eenvoudig met een actor radiografisch worden bediend en ook een licht- en verwarmingsbesturing kan zonder veel moeite achteraf worden aangepast. Ook hier geldt: de componenten kunnen geleidelijk worden uitgebreid, zodat uw smart home zich in de loop van de tijd steeds meer aan uw wensen en behoeften aanpast.

Mieter

Huurder

Veel huurders staan bij het thema slim wonen totaal niet stil. De mensen zijn van mening dat de combinatie van een huurflat en slimme woning niet mogelijk is. De domotica-technologieën kunnen echter probleemloos worden geïntegreerd, net als bij de renovatie van een ouder huis of flat. Dankzij de moderne radiografische techniek zoals bij het HomePilot® smart home-systeem wordt er niets aan de muren veranderd en blijft de constructie volledig onaangetast. En hoe zit dat met een verhuizing? Het antwoord is heel eenvoudig: net als u veranderen de slimme apparaten alleen van adres. Alle apparaten zijn net zo snel gedemonteerd als ze geïnstalleerd werden. Een tussenstekker hoeft alleen maar uit het stopcontact te worden gehaald. De handmatige bandoproller kan in amper 10 minuten door een elektrische bandoproller, waarmee de rolluiken geautomatiseerd worden, worden vervangen. Een smart home-huurflat kan dankzij de slimme radiografische techniek probleemloos worden aangepast.

SMART HOME VOOR ELKE WOONSITUATIE

Is een smart home eerder iets voor alleenstaanden of ook voor een groot gezin? Het antwoord hierop luidt: alles kan. Voor elke woonsituatie biedt een smart home-systeem praktische toepassingsmogelijkheden die het leven van alledag comfortabeler, veiliger en zeker een stuk ontspannender maken.

Eenpersoonshuishouden: ook wie alleen woont, wil van het grootst mogelijke comfort genieten en weten dat zijn woning in veiligheid is, met name wanneer hij/zij er niet is. Overdag, als u weg bent, wordt de zicht- en zonwering bijvoorbeeld afhankelijk van het weer aangestuurd. 's Avonds wacht u een woonkamer op aangename temperatuur. Het juiste verlichtingsscenario creëert de perfecte sfeer voor een gezellige tv-avond. Via de smartphone hebt u altijd een oogje in het zeil en wordt u bijvoorbeeld geïnformeerd over bewegingen in huis - een pluspunt voor rust en veiligheid.

Tweepersoonshuishouden: een smart home biedt het huishouden van het stelletje comfort, veiligheid en vaak zelfs meer harmonie! U kunt zich in een smart home verhitte discussies besparen over wie er midden in een seriemarathon moet opstaan om het licht in de gang uit te doen - een tikje met de vinger in de app is voldoende. Zelfs als over de perfecte temperatuur in de woonkamer wat gediscussieerd moet worden, maken slimme scenario’s de avond op de bank of op het terras des te aangenamer.

Gezinshuishouden: met een of meer kinderen wordt het dagelijks leven nog gevarieerder en minder voorspelbaar. Het is dus des te beter wanneer dagelijkse routines in de smart home wat tijd en onnodige stress besparen. De rolluiken gaan bijvoorbeeld 's morgens automatisch omhoog. In alle kamers de bandoprollers handmatig omhoog trekken is namelijk niet alleen lastig, maar kost ook tijd. De woonkamer en kinderkamers zijn altijd op een aangename temperatuur en zorgen voor een behaaglijke sfeer. Binnencamera's en rookmelders zorgen voor veiligheid, vooral in de kinderkamer, en voor een goed gevoel bij de ouders.

Ouderenhuishouden: wat gezinnen tijd bespaart, betekent voor gepensioneerden een lichamelijke ontlasting in het dagelijks leven. Elke dag de band omhoog trekken, en vooral in hoeken zoals achter de bank, kan een probleem worden als uw lichamelijke gezondheid minder is. De besturing via een handzender of app brengt hier aanzienlijke verlichting. Bewegingsmelders zorgen voor veiligheid in donkere kamers en op trappen, en voorkomen struikelgevaar dankzij een goede verlichting. Verbonden rookmelders en raam-/deurcontacten garanderen de nodige veiligheid. Zo draagt een smart home er ook toe bij dat senioren tot op hoge leeftijd zelfstandig in hun eigen huis kunnen blijven wonen.

WAT KOST EEN SMART HOME? VOORBEELDEN NAARGELANG DE TOEPASSINGENEIN SMART HOME?

De prijs is altijd een belangrijk beslissingscriterium bij de aankoop van producten of diensten. Wat veel mensen vergeten: de smart home is, in tegenstelling tot een nieuwe smartphone of een paar schoenen, een investering in de toekomst. Toch is het belangrijk om een idee te hebben van wat een slimme woning kost voordat u tot koop besluit. Wij laten u dit zien aan de hand van enkele concrete voorbeelden:

Nieuwbouw: Wie een nieuw huis bouwt en zich in de ontwerpfase bevindt, heeft nog alle mogelijkheden. Elk vertrek kan afzonderlijk worden gepland en uitgerust met slimme technologie. De componenten kunnen naar wens worden geïnstalleerd en via een Smart Home Centrale worden verbonden. In de HomePilot® smart home staan u vele toepassingsmogelijkheden op het gebied van zicht- en zonwering, verlichting, verwarming en besturing ter beschikking. Voor minder dan 4000 euro krijgt u een hele reeks producten waarmee u de rolluiken van 10 ramen kunt bedienen, vijf radiatoren kunt regelen, drie rookmelders op het netwerk kunt aansluiten en nog veel meer. In onze Referentieverslagen kunt u concrete, slimme voorbeelden vinden voor het samenstellen van een smart home.

Uitrusting achteraf: Wie een oud huis bezit of een huis zonder slimme technologie, kan dit zonder probleem achteraf uitrusten en ook in de loop van de tijd flexibel uitbreiden. Zo kunnen bijvoorbeeld de rolluiken worden geautomatiseerd en ook afhankelijk van het weer worden gestuurd met een weersensor. Als er al elektromotoren aanwezig zijn, kan een radiografische schakelaar worden gebruikt om de motor radiografisch te kunnen bedienen. Als er handmatige bandoprollers zijn, kunnen deze snel worden vervangen door elektrische bandoprollers. Afhankelijk van de situatie kan de smart home zich ook bij uitrusting achteraf met verschillende productoplossingen worden aangepast. Met behulp van tussenstekkers kunnen elektrische verbruikers en lampen schakelbaar worden gemaakt. Door middel van scenario's is het dan ook mogelijk meerdere lampen, bijv. alle lampen in de woonkamer, tegelijk te besturen. Indien nodig kunnen slimme camera's in de woning worden geplaatst en ervoor zorgen dat u ook onderweg een blik op uw eigen woning kunt werpen. Voor ongeveer 2000 euro kunnen talrijke zicht- en zonweringselementen, evenals verlichting en andere individuele componenten worden geautomatiseerd.

Huurwoning: Slimme toepassingen voor huurflats zijn al uitvoerig beschreven in onze smart home-gids. Voor velen zijn de basic-sets of zelfs individuele toepassingen, bijvoorbeeld voor de verlichting, een optimale instap. Vervolgens wordt de smart home in de loop van de tijd met andere componenten uitgebreid. Een basic-set om bijvoorbeeld twee rolluiken te automatiseren en via een app vanuit de Smart Home Centrale te besturen, is al verkrijgbaar voor ongeveer 400 euro. Met een paar verwarmingsstelaandrijvingen voor de besturing van de verwarming, tussenstekkers voor enkele lampen en individuele raam-/deurcontacten en rookmelders voor de veiligheid, kan een kleine huurflat al voor 1000 euro worden geautomatiseerd.

RADEMACHER
UW PARTNER VOOR SMART HOME-SYSTEMEN EN IEDERE SITUATIE

Uitzonderlijke kwaliteit made in Germany – daar staat RADEMACHER voor. Zowel ontwikkeling als productie vinden in de regio Münsterland in Rhede plaats. Van het eerste idee en de productontwerpen tot het afgewerkte smart home-product - we zijn er altijd bij met grote betrokkenheid en passie. Dit is wat ons onderscheidt en een van de redenen voor de uitzonderlijke kwaliteit van onze producten.

Met ons HomePilot® smart home-systeem willen wij een allround oplossing bieden voor elke woon- en leefsituatie. Eenmaal geïnstalleerd, maken onze slimme alledaagse helden het dagelijks leven merkbaar comfortabeler en tegelijkertijd ook veiliger. De componenten sturen de zicht- en zonwering, de verwarming, de verlichting, alsook veiligheidscomponenten en elektrische apparaten en verbruikers vrijwel onopgemerkt. Het wordt echt slim wanneer de apparaten via scenario's met elkaar verbonden worden. Wie hulp nodig heeft bij de planning en installatie, kan terugvallen op een uitgebreid netwerk van gespecialiseerde bedrijven. Onze opgeleide en gecertificeerde partners helpen u graag en zorgen ervoor dat uw smart home precies volgens uw wensen wordt geïnstalleerd. Uw HomePilot® gespecialiseerde partner zal er ook in de toekomst voor u zijn: wanneer het systeem moet worden uitgebreid of zelfs in het algemeen als er vragen rijzen, krijgt u daar professioneel advies en ondersteuning.

CONCLUSIE

Slim wonen is de toekomst. Het plus aan comfort en veiligheid kan in elke woonsituatie worden geïntegreerd. Het is bijzonder aangenaam dat de smart home altijd aan uw persoonlijke en individuele wensen kan worden aangepast. U hoeft niet altijd het grote totaalpakket te implementeren - u kunt ook beginnen met afzonderlijke maatregelen en geleidelijk meer apparaten en toepassingen aan uw automatisering toevoegen. Met de intelligente HomePilot® smart home van RADEMACHER kiest u voor een premium oplossing made in Germany.

Copyright© RADEMACHER Geräte-Elektronik GmbH. Alle rechten voorbehouden.